top of page
  • Yazarın fotoğrafıArda Demirkan

Safra kesemde taş var. Tehlikeli mi ? Ameliyat olmalı mıyım ?

Güncelleme tarihi: 21 May

Safra kesesinde taş (kolelitiazis) tespit edildiğinde, ameliyat gerekip, gerekmediği birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak, safra kesesi taşları cerrahi müdahale (kolesistektomi) ile tedavi edilirler. Ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemek için dikkate alınması gereken bazı faktörler bulunmaktadır:

Belirtiler ve Şikayetler:

Eğer safra taşları belirgin şikayetlere (karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş, sarılık, gaz, şişkinlik, hazımsızlık vb.) neden oluyorsa, cerrahi müdahale önerilir.

Belirtiler hafif ve düzensiz ise veya hiç belirti yoksa, doktorunuz  sağlık durumunuz ve risklerinizi değerlendirerek sizi ameliyat konusunda yönlendirecektir.

Komplikasyonlar:

Safra taşları safra kesesi iltihabına (kolesistit), pankreatit (pankreas iltihabı) veya safra kanallarının tıkanmasına neden oluyorsa, ameliyat genellikle kaçınılmaz hale gelir. Bu durumlarda acil şartlarda ameliyat olmak durumunda kalınabileceği de unutulmamalıdır.

Genel Sağlık Durumu ve Riskler:

Ameliyat riski genel sağlık durumunuz ve yaşınız ile yakından ilişkilidir. İlerleyen yaş ile birlikte her türlü cerrahi girişimin riski de şüphesiz artmaktadır. Kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya diğer ciddi sağlık sorunlarınız varsa, cerrahınız ve doktorunuz ameliyatın risklerini ve faydalarını dikkatlice değerlendirecektir. Daha önceden geçirilmiş kolesistit (safra kesesi iltihabı) atakları teknik zorluklara neden olarak, cerrahi girişimlerin risklerini arttırmaktadır.

Sonuç olarak:

Safra kesenizde taş bulunması tehlikeli olabilir. Çünkü sessiz taşların ne zaman sorun çıkartacaklarını öngörmek mümkün değildir. Daha genç yaşlarda ve hayati tehlike yaratabilecek durumlar ile karşılaşmadan, cerrahi tedavi yoluna gitmenin çok daha az riskli olduğu görüşü günümüzde giderek ağırlık kazanmaktadır.

Safra kesesi taşı tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve kişisel sağlık durumunuza en uygun kararı vermek için mutlaka bir genel cerrah ile görüşmelisiniz.

38 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page